Scandinavische detectives

Scandinavië brengt al jaren lang hoogwaardige detective-verhalen. De verhalen uit deze Scandinavische detectives laten zich kenmerken door prachtige verhaallijnen.Scandinavische detectives spelen zich af in een schilderachtige settingIn het geval van filmuitvoeringen aangevuld met fantastische plaatjes van het Scandinavische landschap.

Natuurlijke ontbreken de noordelijke koele en nuchtere personages in deze verhalen niet.

Maar in het heetst van de strijd veranderen ook deze Scandinavische detectives in gepassioneerde speurders die zich door niets of niemand laten stoppen.

 

De Scandinavische detectives worden wereldwijd erkend als hoogwaardig en het is dan ook niet voor niets dat deze verhalen over de hele wereld worden uitgegeven en verfilmd.

Meerdere auteurs van Scandinavische detectives worden in vele talen uitgebracht en zijn dan ook grote kaskrakers.

Het feit dat de verfilmingen van deze boeken leiden tot BBC-producties of zelfs Amerikaanse varianten is dan ook een bewijs van kwaliteit.

 

Grote namen van Scandinavische detectives

Zoals gezegd zijn er vele grote Scandinavische detectives en ongetwijfeld zult u er vele herkennen van TV in onderstaande lijst:

  • Inspecteur Wallander, auteur: Henning Mankell
  • Q-serie, auteur: Jussi Adler-Olsson
  • De Killing, auteur: David Hewson
  • Hakan Nesser
  • Millennium triologie, auteur: Stieg Larsson
  • Morden
  • Fjallbacka Morden, auteur: Camilla Läckberg
  • Den Ferdomde

Uiteraard is deze lijst niet volledig maar geeft slechts een indruk van wat Scandinavië heeft voortgebracht.

Vaak is het zo dat een succesvol boek later ook leidt tot een verfilming. Het kan ook gebeuren dat er naar aanleiding van een succesvolle film ook een boek geschreven wordt (De Killing is hier een mooi voorbeeld van).

 

Scandinavische detectives zijn een echte aanrader

Voor wie op zoek is naar vermaak, in de vorm van een boek of film, zijn de Scandinavische detectives een absolute aanrader.

Nu is het zo dat verhaallijnen in de boeken niet altijd volledig overeenkomen met die van de films, dus het is de moeite waard om zowel het boek te lezen als ook de verfilming te bekijken. In welke volgorde u dit doet is natuurlijk aan u zelf.